Zpět na blog

30. srpna 2024

Co jsou fascie?

Fascie je viskoelastická pojivová tkáň tvořena kolagenem a dalšími strukturami, která obaluje svaly, kosti a orgány. Obklopuje a částečně tvoří všechny tělesné struktury od hlavy až k patě a vytváří třídimenzionální matrix. Tato síť podporuje přenos sil, umožňuje elasticitu a zpětné uvolnění kinetické energie.

Novější výzkum ukazuje, že tato pojivová tkáň částečně obsahuje i kontraktilní vlákna. Věděli jste, že remodelace (buněčná přestavba) fascií je ještě pomalejší než u šlach a může trvat až 500 dní? Na naší klinice Barna Medical máme terapeuty, kteří absolvovali ve světě fyzioterapie známý kurz Fasciální manipulace® od rodiny Steccových.

Tato metoda dosahuje vynikajících výsledků i při chronických obtížích, kde jiné fyzioterapeutické přístupy často neuspějí. Přesvěčte se sami.


Zdroje:

Schleip, R., Gabbiani, G., Wilke, J., Naylor, I., Hinz, B., Zorn, A., ... & Klingler, W. (2019). Fascia is able to actively contract and may thereby influence musculoskeletal dynamics: a histochemical and mechanographic investigation. Frontiers in physiology, 10, 336. Schleip, R., Hedley, G., & Yucesoy, C. A. (2019). Fascial nomenclature: Update on related consensus process. Clinical anatomy (New York, N.Y.), 32(7), 929– 933.  https://doi.org/10.1002/ca.23423