Zpět na blog

21. srpna 2024

Jak funguje rázová vlna?

Autor: Ondřej Soukup

První příspěvek na blogu se bude týkat rázové vlny. Terapie rázovou vlnou, v angličtině známá jako Extracorporeal Shockwave Therapy (ESWT), byla poprvé uvedena do klinické praxe v roce 1982 pro léčbu urologických potíží (Chaussy, 1982). Rázové vlny, podobně jako terapeutický ultrazvuk, který u nás také najdete, jsou akustické vlny s charakteristickými fyzikálními vlastnostmi, které se rychle šíří v třírozměrném prostoru. Tyto vlastnosti vytvářejí pozitivní a negativní fázi rázové vlny.

Pozitivní fázi tvoří přímé mechanické síly, zatímco negativní fáze způsobuje tzv. kavitaci a vznik plynových bublin, které následně implodují vysokou rychlostí a generují druhou vlnu rázových vln (van der Worp H, 2013). Přímé účinky rázové vlny a nepřímé účinky kavitace způsobují tvorbu hematomů a fokální (lokální) buněčnou smrt, což pak stimuluje tvorbu nové kosti nebo tkáně.

Mechanismy účinku ESWT nejsou zcela známé a jasné, ale navrhované mechanismy zahrnují podporu neovaskularizace v místě spojení šlachy a kosti (Wang CJ, 2002), stimulaci proliferace tenocytů (Chen, 2004) a diferenciaci osteoprogenitorů (Wang FS, 2002), zvýšení infiltrace leukocytů (Rompe, 2012) a amplifikaci syntézy růstových faktorů a proteinů, což stimuluje syntézu kolagenu a remodelaci tkání (Chen, 2004, Wang FS, 2002). Studie z 90. let minulého století také prokázala, že terapie rázovou vlnou může podpořit hojení zlomenin, ačkoli většina indikací u nás na klinice se týká úrazů měkkých tkání (Haupt, 1992). Důležité je také podotknout, že některé z těchto studií byly prováděné na zvířatech.

Ve zkratce lze tedy říci, že terapie rázovou vlnou podporuje místní prokrvení a na buněčné úrovni zvyšuje metabolismus, který spouští samoléčebný proces napomáhající uzdravení v co nejkratší době.

Na naší klinice používáme dva typy rázových vln: radiální rázovou vlnu a fokusovanou rázovou vlnu. O jejich rozdílech a o nejčastějších poraněních, která se i dle studií mohou léčit pomocí rázových vln, si povíme příště.

Objednat se



Zdroje
Chaussy C, Schmiedt E, Jocham D, Brendel W, Forssmann B, Walther V. First clinical experience with extracorporeallyinduced destruction of kidney stones by shock waves. Jour Urol 1982;127: 417-420Chen YJ, Wang CJ, Yang KD, et al. Extracorporeal shock waves promote healing of collagenase-induced Achilles tendinitisand increase TGF-beta1 and IGF-I expression J Orthop Res 2004; 22: 854-861

Haupt G, Haupt A, Ekkernkamp A, Gerety B, Chvapil M. Influence of shock waves on fracture healing. Urology 1992; 39: 529-532

Rompe JD, Kirkpatrick CJ, Kullmer K, Schwitalle M, Krischek O. Dose-related effects of shock waves on rabbit tendoAchillis. A sonographic and histological study. J Bone Joint Surg Br 1998; 80: 546-552.

van der Worp H, van den Akker-Scheek I, van Schie H, Zwerver J. ESWT for tendinopathy: Technology and clinicalimplications. Knee Surg Sports Traumatol Arthrosc 2013; 21:1451-1458

Wang CJ, Huang HY, Pai CH. Shockwave-enhanced neovascularization at the tendon-bone junction: An experiment in dogs. J Foot Ankle Surg 2002; 41:16-22

Wang FS, Yang KD, Chen RF, Wang CJ, Sheen-Chen SM. Extracorporeal shock wave promotes growth and differentiation ofbone-marrow stromal cells towards osteoprogenitors associated with induction of TGF-beta. J Bone Joint Surg Br 2002; 84: 457-46.